Ještě pár slov k systému soutěže

10.10.2015 13:32

Ještě se vrátím ke skutečnosti, že doposud nebylo stanoveno, jakým způsobem se určí pořadí pražských mužstev po základní části.

Naše připomínka byla komentována na FÓRU webu Bohemians, kdy p. Řezníček dává na jedné straně připomínce za pravdu, na druhé straně však píše o tom, že považuje za "čirý nesmysl", aby se po konci základní části anulovaly výsledky Lomnice, Loun a Roudnice, a že by se musely již nyní počítat 2 tabulky. Na to reagoval p. Hašek (řídící soutěže) s otázkou, proč by se to mělo anulovat. Základní část soutěže a pořadí pražských týmů. Takže když budou Letci na 1. místě, Hvězda na 3, Žižkov na 4, Kobra B na 5 tak to jsou čtyři nejlepší týmy, snad.

Ještě, že uvedl snad (není si jistý). Oba diskutující jsou, jak se říká, „mimo mísu“.

Nejednalo by se totiž o anulaci zápasů (základní část, včetně pořadí všech 9 mužstev skončí tak jak skončí), ale jedná se o vytvoření pomocné tabulky ze vzájemných utkání pražských celků o jejich pořadí v Praze. To, že skončí např. Letňany v základní části na 1. místě ještě neznamená, že je nejlepším mužstvem v Praze!!! Pořadí v základní části jsou ovlivněny výsledky utkání s mužstvy jiných regionů (Liberecký, Ústecký) a je tedy jasné, že Letňany by byly vítězi meziregionální soutěže.

Pro ty, co neví, co je anulace uvádím výklad ze slovníku cizích slov:

Anulace zrušení, prohlášení za neplatné,

Anulování = anulace

A precedent?

Obdobně se totiž (a to by měl historik p. Řezníček vědět) počítalo Mistrovství Evropy na turnaji MS v LH. Nejedná se tudíž o „ oporu spíše jen v kategoriích mládežnických“.

Mistrovství Evropy v ledním hokeji bylo mezinárodní soutěží evropských reprezentačních mužstev členských zemí IIHF. První ME se konalo 1910 v Les Avants u Montreux ve Švýcarsku. Hrálo se každoročně s výjimkou 1915 - 1920, 1940 - 1946, 1980, 1984 a 1988. Poslední titul mistra Evropy byl udělen v roce 1991. Od roku 1928 se ME hrálo v rámci mistrovství světa (s výjimkou ME 1929 a ME 1932). Titul mistra Evropy do roku 1970 získalo evr. mužstvo, které se umístilo nejlépe v konečné tabulce MS, od 1971 rozhodovaly o titulu vzájemné zápasy evropských mužstev !!! Zápasy s mimoevropskými zeměmi se rovněž „neanulovaly“ a evropská mužstva obsadila v MS pořadí, jakého dosáhla. Po skončení MS se vytvořila (od r. 1971) tabulka se vzájemných utkání evropských mužstev!!!

Z výše uvedeného naopak vyplývá, že systém avízovaný p. Haškem jako „normální“, byl v roce 1970 zrušen a byl nastolen systém „čirého nesmyslu“, tzn, pořadí ze vzájemných utkání pouze evropských mužstev jako systém spravedlnější.

Navíc, a to nejen v ligových, ale ve všech soutěžích v hokeji i ve fotbale jsou po skončení soutěže u dvou či více mužstev se stejným počtem bodů pro konečné pořadí upřednostňovány vzájemné zápasy (minitabulka ze vzájemných utkání více mužstev) a ne skóre ze všech zápasů soutěže (nic se neanuluje, ale pouze se určí pořadí mužstev na základě vzájemných utkání).

Rozhodně netvrdím, že některý systém je „čirý nesmysl“, ale pravdou zůstává, že systémy mohou být dva a bylo třeba stanovit systém určení pořadí pražských mužstev, a to ještě před zahájením soutěže, což se nestalo doposud.

ors

—————

Zpět